Puhtaasti paikallinen, Energiaa säästäen, Kiinteistösi parhaaksi

HIEKOITUS TALOYHTIÖSSÄ

Hiekoitus taloyhtiössä

Hiekoitus on yksi talvisia kiinteistöhuollon työtehtäviä. On tärkeä huolehtia hiekoituksen oikea-aikaisuudesta, jotta turvataan kiinteistön käyttäjien turvallisuus. Oikea-aikaisella hiekoituksella myös säästetään taloyhtiön kustannuksia.

Hiekoitus herättää kysymyksiä kiinteistöissä ja tässä vastauksia yleisimpiin:

Maksaako hiekoitus taloyhtiölle?

 Sopimuksissa lähes poikkeuksetta hiekoitustyö sisältyy sopimuksen hintaan, mutta hiekoitushiekka laskutetaan taloyhtiöltä. Jos lämpötilat vaihtelee tai lunta sataa useasti niin että pihaa joudutaan hiekoittamaan paljon, lisää tämä taloyhtiön kuluja.

Hiekoitetaanko aina lumitöiden perään?

Hiekoitus tehdään lumitöiden perään tarvittaessa ja tilanteen mukaan. Tarve määritellään joka kerta erikseen. Joka kerralla hiekoitus ei ole lumitöiden jälkeen tarpeellista, tämä riippuu siitä jääkö maan pinta liukkaaksi aurauksen jälkeen vai ei, ja miten sää on muuttumassa.

Ulkolämpötilat ovat tässä merkittävin tekijä. Mikäli keli on liukas tai muuttumassa liukkaaksi on tarve hiekoittaa lumitöiden perään. Mikäli lumisade jatkuu tai on alkamassa kohta uudelleen, eikä keli ole kovin liukas ei kannata hiekoittaa. Tasaisella pakkaskelillä, ei usein myöskään ole tarvetta usein hiekoittaa heti lumitöiden perään. 

Säiden vaihtelua ei aina pysty täysin ennakoimaan ja mikäli kiinteistöhuolto on yhtään epävarma, saatetaan hiekoittaa myös varmuuden vuoksi. Turhia hiekoituksia pyritään kuitenkin aina välttämään.

.

Onko olemassa väärää aikaa hiekoittaa?

Lumisateen aikana hiekoittaminen ei ole yleensä kannattavaa, koska hiekka vain hautautuu lumeen eikä se pääse tällöin tekemään kitkaa jalan alle. Lisäksi pihalle kylvetty hiekka kulkeutuu tällöin suurimmilta osin pois lumitöitä tehdessä. Kun hiekka kylvetään puhtaalle, joko auratulle tai lapioidulle maanpinnalle se hyödyttää monesti myös tulevien lumitöiden yhteydessä. 

Keväisin hiekoituksen haasteena on aurinko. Aamulla hiekoitettu piha saattaa tulla yhtäkkiä liukkaaksi, mikäli kevätaurinko pääsee lämmittämään hiekoitussoraa. Auringon lämmön vaikutuksesta sora lämpenee ja sulattaa alla olevaa jäätä vajoten jään sisään. Sinänsä aamu on oikea aika hiekoittaa, mutta auringon vuoksi piha saattaa olla jo iltapäivällä liukas.

Hiekka kulkeutuu helposti käytävään, onko tälle tehtävissä jotakin?

Tähän voivat asukkaat itse vaikuttaa, suuressa osaa kiinteistöjä on ulko-ovien luona olemassa rappurallit, joilla saadaan kengänpohjista kiviä irtoamaan eivätkä ne näin ollen kulkeudu rappukäytävään.

Mikäli hiekoitusasiat askarruttavat, niin olethan yhteydessä kiinteistohuolto@reijus.fi!