Puhtaasti paikallinen, Energiaa säästäen, Kiinteistösi parhaaksi

LATTIAPINTOJEN YLLÄPITOSIIVOUS KERROSTALOSSA

Sopimuksia on erilaisia, mutta laatukärki edellä mennään kaikissa

Lattiapintojen ylläpitosiivous kerrostalossa on kiinteistöhuollon jokapäiväistä työtä. Kiinteistön tilojen siisteys vaikuttaa merkittävästi kiinteistön yleisilmeeseen eikä siis ole yhdentekevää kuinka se tehdään. Meille Reijuksella on tärkeää toimia laatukärki edellä ja olemme pyrkineet pitämään huolen siitä, että kaikkiin kohteisiin varataan riittävästi aikaa yleisilmeen siistinä pitämiseen.

Välillä meille tulee kyselyitä siitä, että miksei siivoojilla ole vesisankoja rapuissa mukana tai miten siivooja ehtii työnsä tekemään hyvin niin lyhyessä ajassa. On sitä jotkut jopa kellottaneet kuinka kauan siivooja talossa kerrallaan on. Saatetaan myös ihmetellä, että miksi naapuritalossa ollaan kauemmin aikaa ja olla huolissaan siitä, että jääkö oma kiinteistö nyt vähemmälle huomiolle. Ei jää, eli jokainen voi olla huoleti.

Sopimukset on tietysti erilaisia, mutta työt tehdään aina hyvin. Siivoojalle on erittäin tärkeää, että hän saa tehdä puhdasta. Me nähdään itsemme asiakkaan kanssa samalla puolella – meillä on yhteinen etu pitää tilat kunnossa. Sopimuksista riippuu kuinka usein kiinteistössä käydään per viikko ja milloin mikäkin tila siivotaan, mutta aina, kun kyseinen tila on siivouksessa, se siivotaan hyvin.

Mitä viikoittaiseen ylläpitosiivoukseen kuuluu kerrostalossa?

Sopimuksesta riippuen kiinteistössä käydään 1-3 kertaa viikossa. Seuraavat määritelmät ovat yleistyksiä ja poikkeuksia voi olla sopimuksittain. Ylläpitosiivoukseen kuuluu vapaiden lattiapintojen moppaus jokaisella käyntikerralla. Lisäksi siistitään aulan matot joko kerran viikossa tai useammin ja sama taajuus on myös ovilasien puhdistuksessa. 

Kerran viikossa siivotaan yleensä myös pesutupa, kuivaushuone ja välikäytävä. Jotkut taloyhtiöt ovat halunneet tämän kerran kuukaudessa tehtäväksi. Jos kiinteistössä on ulko-ovia, joista on kulkua lähes yhtä paljon kuin pääovesta, nämä kulkupaikat siistitään myös vähintään kerran viikossa. Mikäli kiinteistössä on sauna, se siivotaan viikoittain ja samalla pestään kylpyhuoneen lattia sekä suihkun alue ja pyyhitään pukuhuoneet sekä vessa.

Ylimääräiset matot hidastavat siivousta

Joskus asuntojen edessä näkyy kynnysmattoja ja ovathan ne kauniita ja tuovat persoonallisuutta rappukäytävään. Kuitenkin kynnysmatot asuntojen edessä ovat asukkaan omaisuutta eikä siivooja lähde näihin puuttumaan, joten asukkaan tulisi itse huolehtia kynnysmaton ympäristön siisteydestä. Kynnysmattojen pitäminen on myös hieman kyseenalaista, koska niiden voidaan katsoa aiheuttavan paloturvallisuusriskin. Auloissa olevat matot ovat perusteltuja, koska ne estävät kuraa kulkeutumasta eteenpäin, mutta muualla mattoja olisi hyvä välttää. 

Milloin siivotaan varastot kerrostaloissa?

Yleensä varastotilat siivotaan kerran kuukaudessa eli häkkivarastot, kylmiö ja pyörävarastot. Joskus nämä tilat ovat sen verran pienellä käytöllä, että taajuutta on entisestään tiputettu. Jotkut vinttiullakot on sovittu siivottavaksi muutaman kerran vuodessa. Mutta yleinen tapa on, että nämä siivotaan kuukausittain.

Näyttää siltä, että siivooja vain pyyhkii lattiat kuivalla mopilla. Riittääkö tämä?

Olemme panostaneet erittäin laadukkaisiin ammattilaisvälineisiin ja uusimme niitä säännöllisesti. Ylläpitosiivous tehdään nihkeällä tai kostealla mikrokuitumopilla. Nihkeä moppi ei jätä ollenkaan jälkeä lattiaan, kostea jättää aavistuksen ja se kuivuu saman tien. Tämän vuoksi voi näyttää siltä, että moppi olisi kuiva. Mopit käsitellään etukäteen. Mikrokuitu materiaalina on sellainen, että oikein käsiteltynä se nostaa lattiasta likaa irti ja sitoo likaa itseensä. Nihkeä poistaa parhaiten kerrostaloihin yleensä kertyvät hiekat ja muut irtoliat. Kostealla saa kuivuneet liat paremmin. Oli moppi käsitelty kummaksi vain, tahrat kuuluu poistaa lattioista joka siivouskerta. Kosteaa moppia tulee käytettyä enemmän likaisten säiden aikana ja nihkeää kuivemmilla keleillä. Märkää moppausta emme tee, koska se vain siirtää likaa paikasta toiseen. 

Lattioihin tulee pinttymiä, jotka eivät lähde ylläpitosiivouksessa

Viikoittain tehtävä siivous on ylläpitosiivousta eli tarkoitus on pitää lattia puhtaana irtoliasta ja tahroista. Aikaa myöden siihen pikku hiljaa kertyy likaa, joka vaatii tehokkaampia menetelmiä. Lattioita pestään kunnolla noin kerran vuodessa, jolloin siitä saadaan pois suurin osa pinttymistä. Puhutaan peruspesusta. Samalla lattia myös käsitellään sen vaatimalla tavalla. Meillä siivoojat aktiivisesti seuraavat kohteiden lattioiden tilaa ja ilmoittavat herkästi mikäli he huomaavat peruspesutarvetta. Myös siivoustyönohjaaja kiertää kiinteistöissä. Näiden huomioiden kautta säädämme lattiahoitojen aikatauluja. Otamme myös mielellämme huomioita vastaan kiinteistöjen käyttäjiltä.

Kuinka kauan siivooja on kiinteistössä?

Siivoojan kiinteistössä käyttämä aika riippuu täysin siitä mitä kyseisellä kerralla on tarkoitus tehdä ja onko kohteessa yksi vai kaksi siivoojaa. Lisäksi aikaan vaikuttaa toki rappujen ja kerrosten lukumääräkin. Mikäli siivoojia on kaksi ja ohjelmassa pelkästään moppaus, voi talo olla valmis vajaassa vartissa. Tässä ajassa on yleensä ehditty myös poistaa tahrat ovilaseista. Hyvillä välineillä ja ammattitaidolla ehtii paljon pienessä ajassa. Sauna tuo oman lisänsä kiinteistössä käytettävään aikaan ja sen siivousaika riippuu paitsi saunan koosta ja lauteiden liikuteltavuudesta myös pukuhuoneiden ja kylpyhuonetilojen määrästä. Kiinteistössä vietetyn ajan sijaan suosittelemme tarkkailemaan siisteyttä heti siivoojan käynnin jälkeen. Tärkeintä on, että yleisilme on siisti.

Siivoojan työnjälki tulee arvioida heti siivouksen jälkeen

Siivooja pyrkii tekemään työnsä aina huolella. Siisti yleisilme on siivoojalle merkki, että hommat on tehty hyvin. On fakta, että kiinteistössä voi sattua mitä tahansa siivoojan käynnin jälkeen, joten aamulla hyvin siivottu voi pahimmillaan olla jo siivottomassa kunnossa puolilta päivin. Joskus myös valaistus tekee tepposet. Ikkunoista tuleva valo taittuu eri aikaan päivästä eri tavalla ja samoin eri pituinen ihminen näkee asioita eri tavalla. Joskus jokin tahra ei ole näkynyt keinovalossa siivoojalle, mutta näkyy päivänvalossa asukkaalle. Toivomme, että mikäli siivoojan työnlaadusta tulee mitä tahansa ihmettelyä, siitä oltaisiin samantien yhteydessä meihin päin. Tällöin pääsemme samantien tarkastamaan tilanteen ja voimme korjata mahdollisen virheen. Joskus palaute tulee päivien tai jopa viikkojen päästä ja tällöin selvittely on haastavaa ellei mahdotonta.


Mikäli sinulle heräsi siivouksesta kysymyksiä, laita niitä ihmeessä tulemaan osoitteeseen kiinteistohuolto@reijus.fi!