Meille kiinteistöhuoltoon tulee lämmityskausien alkaessa poikkeuksetta puheluita, joissa valitellaan asuintilojen kylmyyttä tai sitä, että patteri on viileä, vaikka ilmojen puolesta pitäisi jo lämmittää.
Tässä blogikirjoituksessa kerromme mm.
– miksi patteri on kylmä, vaikka sen pitäisi lämmittää
– mitä termostaatti tekee lämmitysjärjestelmässä
– mikä vaikuttaa termostaatin toimintaan
– mistä johtuu patterin epätasainen lämpö
– mistä asunnon lämpötila tulee mitata
PATTERIVERKOSTON TOIMINTA
Patteriverkostoa ohjaa pitkälti automatiikka. Lämmönjakokeskuksessa on ohjausyksikkö, joka ohjaa lämpöpaketin toimintaa. Yksikköön on määritetty lämpökäyrä, jonka mukaan ulkolämpötila määrittelee minkä lämpöistä vettä patteriverkostoon menee.
ESIMERKKI:
+20 astetta ulkolämpötila = 20 asteinen vesi patteriverkostossa
0 astetta ulkolämpötila = 40 asteinen vesi patteriverkostossa
-20astetta ulkolämpötila = 60 asteinen vesi patteriverkostossa
Ohjausyksiköstä riippuen säätövaraa voi olla tuolla välillä enemmänkin, esim. -10 ulkolämpötilalle voi olla oma lukunsa mutta periaate on juurikin tuo.
MIKSI PATTERI ON KYLMÄ VAIKKA SEN PITÄISI LÄMMITTÄÄ?
Syksyllä ensimmäisillä viileillä keleillä askarruttaa pattereiden kylmyys. Meille tulee monesti ihmetteleviä puheluita siitä kuinka patterit ovat aivan kylmiä viileästä säästä huolimatta.
Tässä kuitenkin syytä huomioida se, että jos ulkolämpötila on jotain +10 – 0 välillä, saattaa patteriverkostoon mennä juurikin sellaista +30 – 35 asteista vettä. Tämä tuntuu usein käteen viileältä johtuen ihmisen omasta ruumiinlämmöstä (n. 36-37). Kuitenkin tuo patterissa virtaava vesi luovuttaa jo lämpöä huoneistoon, sillä se huoneiston tavoitelämpötila on se n. 21 astetta.
MIKÄ VIRKA ON TERMOSTAATILLA LÄMMITYSJÄRJESTELMÄSSÄ?
Patteritermostaatti on myöskin osa tätä automaattista järjestelmää, ja sen tehtävänä on mitata huonelämpötilaa. Termostaatista ja sen asteikosta riippuen, esimerkiksi jos asteikko on 1-3, voi lämpötilat mennä:
3 = 21astetta
2 = 17 astetta
1 = 13 astetta
Eli kun patterin termostaatti käännetty asentoon 3, patterin termostaatti kierrättää vettä patterissa, kunnes huoneiston lämpötila on tuon 21 astetta. Tämän jälkeen termostaatti sulkee patterin kierron joko osittain tai kokonaan. Näin ollen patteri saattaa vaihdella kylmän ja lämpimän välillä, vaikka ulkona olisi enemmänkin pakkasta. Tämä tapahtuu sitä varten että huoneiston lämpötila pysyisi tasaisena. Patterin ei välttämättä kuulu olla jatkuvasti lämmin, vaan termostaatti ohjaa tuota lämmityksen tarvetta. Termostaatti säästää siis lämmitykseen tarvittavaa energiaa ja sitä kautta taloyhtiön kustannuksia, sekä lisää asumisviihtyvyyttä pitäen lämmön tasaisena asunnossa.
MIKÄ VAIKUTTAA TERMOSTAATIN TOIMINTAAN?
Termostaattia tai patteria ei saisi peittää esim verhoilla tai huonekaluilla. Jos termostaatin/patterin edessä on verhot, voi patteri lämmittää verhon tauksen nopeammin tuohon asetettuun lämpötilaan. Tällöin termostaatti sulkee kierron eikä lämpö välttämättä enää riitä jäljelle jäävään huoneiston pinta-alaan.
Termostaattia olisi muutenkin hyvä käännellä ajoittain, ettei patterin neulaventtiili pääse jumiutumaan. Jos näin kuitenkin pääsee käymään, patteri ei välttämättä tottele termostaatin säätöjä. Ongelmaan saattaa auttaa termostaatin pyörittely edestakaisin muutamia kertoja. Jos tämä ei auta, korjaaminen menee huoltoyhtiön hommiksi.
PATTERIN EPÄTASAINEN LÄMPÖ
Joskus tullut kyselyitä, kun patteri on ylhäältä lämmin, mutta alhaalta viileä tai kokonaan kylmä. Tämä selittyy patterin tarkoituksella, joka siis on luovuttaa lämpöä huoneistoon. Lämmin vesi tulee ylhäältä tulopuolelta, ja alhaalla paluupuolella jäähtynyt vesi palaa takaisin lämmönjakokeskukseen lämmitettäväksi.
Patteriin voi myös kertyä ilmaa. Tämä voi oireilla liplatuksena tai muuna vastaavana ääntelynä, tai siten että patterin ylälaidasta esimerkiksi vain puolet on lämpimänä ja loppuosa viileä. Tätä on harvemmin havaittavissa alempien kerrosten asunnoissa, sillä ilmalla on tapana fysiikan lakien mukaisesti nousta ylöspäin ja näin ollen se kerääntyy pääosin vain ylimmän kerroksen asuntojen pattereihin.
Patterin ilmaus on toimenpide, joka on syytä toteuttaa huoltomiehen toimesta. Jos asukas ilmaa pattereita itse voi hän epähuomiossa tai tietämättään ilmata liikaa. Tällöin verkoston paine tippuu eikä verkosto jaksa nostaa patteriverkoston lämmintä vettä ylimpien kerrosten asuntoihin asti, jolloin kyseiset asunnot voivat kylmetä.
MISTÄ MITATA LÄMPÖTILA ASUNNOSSA
Lämpötilaan vaikuttavia tekijöitä on monia, mutta tärkein diagnosoinnin alkupiste on huoneen ja huoneiston lämpötilan mittaus. Oikeaoppinen mittaustapa on huoneen keskeltä, n. metrin korkeudesta. Jos lämpötila mitataan ikkunan läheisyydestä tai tuuletusikkunan vierestä, voi lukema näyttää jo syksylläkin huomattavasti alhaisempaa lämpötilaa, mitä huoneiston lämpö todellisuudessa on. Sopiva lämpötila asuinhuoneistossa on kokemuksemme mukaan 21-23 astetta.
Jos sinulle heräsi kysymyksiä kiinteistön tai asuntosi lämmitykseen liittyen, laita viestiä kiinteistohuolto@reijus.fi