Suodattimien vaihdot tehdään kiinteistöissä säännöllisesti
Suodattimet vaikuttavat merkittävästi kiinteistön asumismukavuuteen. Ne auttavat pitämään sisäilman laadun hyvänä suodattaen ulkoilmasta pölyä ja muita epäpuhtauksia. Tämän vuoksi suodattimien vaihdot kiinteistöissä tulee tehdä säännöllisesti.
Meille tulee ajoittain kysymyksiä suodattimiin liittyen ja tähän koostimme usein kysytyistä kysymyksistä listan vastauksineen. Lopuksi on kerrottu muutama vinkkiviitonen, joilla asukas itse voi vaikuttaa oman asuntonsa ilmanvaihdon toimivuuteen.
YLEISTÄ
Mitä käy, jos suodattimet jää vaihtamatta?
Jos suodattimia ei vaihda riittävän usein, suodatin menee ”tukkoon” siihen kertyneistä epäpuhtauksista, eikä ilmaa virtaa tarpeeksi suodattimen läpi. Tämä vaikuttaa paitsi ilmanvaihdon tehokkuuteen, myös sisäilman laatuun. Asuntokohtaisessa ilmanvaihdossa poistoilmasuodattimen alkaessa olla tukossa, asuntoon saattaa kerääntyä enemmän pölyä kuin tavallisesti eikä hiilidioksidi, muu epäpuhdas ilma ja ilmankosteus enää poistu asunnosta kunnolla. Likainen suodatin voi olla myös homeelle kasvualusta, joten senkin vuoksi säännöllisestä vaihdosta tulee huolehtia.
ILMANVAIHTOKONEET (TULO JA POISTO)
Kuinka usein suodattimet täytyy vaihtaa ilmanvaihtokoneeseen ja mistä tunnistaa tarpeen?
Useimmiten ilmanvaihtokoneiden suodattimien vaihto tehdään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Välttämättä vaihtotarvetta ei helposti huomaa ensin mitenkään, koska muutos tapahtuu hitaasti. Tyypillisimmin vaihtotarve oireilee heikentyneenä ilmanvaihtona sekä huonona sisäilmana. Ilmanvaihtoa saattaa esimerkiksi joutua pitämään suuremmalla teholla kuin normaalisti. Suodattimesta itsessään vaihdon tarpeen huomaa, kun valkoinen suodatin alkaa värjäytymään epäpuhtauksista, useimmiten harmaaksi riippuen ulkoa tulevista epäpuhtauksista (esim keväällä suodattimiin kertyy myös hiekkapölyä, jota hiekanpoiston yhteydessä ilmaan nousee.). Ilmanvaihtokoneissa on usein merkkivalo, joka syttyy vaihtotarpeen merkiksi. Mikäli valo syttyy, siitä voi tehdä kiireettömän vikailmoituksen kiinteistöhuollolle. Kiinteistöhuolto voi sitten tarkistaa onko kiinteistöön tulossa lähiaikoina suodattimien vaihdot tai onko mahdollisesti tarve jollekin toimenpiteelle.
Kuka huolehtii suodattimien vaihdot ilmanvaihtokoneisiin?
Vastuu tilauksen tekemisestä on kiinteistöllä. Hyvin usein ilmanvaihtokoneiden suodattimien vaihdon kiinteistöhuolto tekee ilman erillistä pyyntöä, mikäli se on kertaalleen sovittu kiinteistön päättäjien kanssa. Joissain tapauksissa asukkaat itse vaihtavat suodattimet, mikäli haluavat. Oikeanlaisten suodattimien löytymisestä ei tarvitse ainakaan Reijuksen huoltamissa taloissa stressata, sillä me hoidamme myös oikeiden suodattimien tilaukset kiinteistökohtaisesti.
KORVAUSILMAVENTTIILIT JA KONEELLINEN POISTO
Kuinka usein korvausilmaventtiilien suodattimet tulee vaihtaa?
Korvausilmaventtiilien suodattimet on hyvä vaihtaa kerran vuodessa. Korvausilmaventtiilien suodattimet on järkevä vaihtaa samalla kerralla kaikkiin asuntoihin kiinteistössä, näin ilmanvaihto on paremmin tasapainossa koko talossa, kun kaikissa venttiileissä on suodattimet, joista ilma kulkee hyvin läpi.
Mistä tietää, että korvausilmaventtiilin suodatin on tukossa?
Tukkeutunut korvausilmaventtiili oireilee niin, että ilma ei vaihdu asunnossa kunnolla, eikä ilma ole raikasta. Asunto muuttuu liian alipaineiseksi ja epäpuhdasta korvausilmaa tulee väärästä paikasta, kuten rakenteista. Alipaineisuuden huomaa esimerkiksi siitä, että huoneiston ulko-ovea voi olla raskaampi avata.
Kuka huolehtii suodattimien vaihdot korvausilmaventtiileihin?
Koska korvausilmaventtiileiden suodattimien vaihdot on suositeltavaa tehdä koko kiinteistöön samanaikaisesti, se on haastavaa hoitaa vain asukkaiden/kiinteistön käyttäjien voimin. Kiinteistöhuolto hoitaa suodattimien vaihdot myös korvausilmaventtiileihin sen jälkeen, kun sopivasta vaihtovälistä on yhdessä sovittu. Suodattimien vaihdosta voi sopia joko taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä. Voi esimerkiksi sopia suoraan, että vaihdetaan ne vuosittain ilman erillistä pyyntöä, jolloin kiinteistöhuolto laittaa sen kiinteistön vuosiohjelmaan tai sitten niin, että vuosittain kiinteistön edustaja tilaa tuon työn.
ASUKAS PYSTYY VAIKUTTAMAAN ASUNNON ILMANVAIHTOON
Koneellinen tulo ja poisto
Ilmanvaihtoventtiilien pyyhintä ja imurointi kannattaa tehdä pari kertaa vuodessa.
Lisäksi, jos on asuntokohtainen ilmanvaihtokone, josta tehoa voi säätää itse, on hyvä huolehtia että kone on oikealla teholla tarpeeseen nähden.
- Pitkät ajat pois, pienelle teholle.
- Lyhyiksi ajoiksi ei kannata konetta laittaa poissaolo asetukselle, että ilma ehtii vaihtua riittävästi ja kosteudet poistua.
- Tehostusasetusta hyvä käyttää mm. ruuanlaiton ja kylpemisen yhteydessä ja silloin kun tuntuu, että sille on tarvetta, ilma huono, kosteutta jne.
Korvausilmaventtiilit ja poistoilmaventtiilit
Jos asunnossa on korvausilmaventtiilit ja poistoilmaventtiilit, eli pelkkä koneellinen poisto, asukas voi huolehtia ilmanvaihdon toimivuudesta puhdistamalla venttiilit imuroimalla ja pyyhkimällä. Tämän lisäksi tulee huolehtia, että korvausilmaventtiilit ovat riittävästi auki ja että venttiileistä tulee ilmaa. Korvausilmaventtiileitä ei pidä tukkia millään.
Perinteisistä poistoilmaventtiileistä puhuttaessa/niitä puhdistettaessa on venttiiliä irroittaessa syytä kiinnittää huomiota, ettei koske keskimmäisen kierteellä olevan osan säätöihin. Venttiilit on asennusvaiheessa säädetty, ja ilmamäärä mitoitettu koko talolle. Jos venttiilin säädöt muuttuvat, se voi vaikuttaa ilmanvaihtoon toisaalla taloa. Venttiili kuuluu irroittaa reunoilta ”kauluksesta” kääntämällä. Jos seinää on maalattu ja venttiilin kaulusta maalattu samalla, venttiili saattaa olla tiukassa.
Poistoilman toimivuuden testaus
Poistoilman toiminnan voi testata laittamalla talouspaperin palan venttiiliä vasten. Jos se jää kiinni, imu toimii hyvin.
Huomaa, että korvausilmaventtiiliä voi säätää itse, mutta poistoilmaventtiilin säätöihin ei pidä puuttua. Jos siis talouspaperi tippuu tai muuten epäilee puutteita toiminnassa, on viisainta olla yhteydessä kiinteistöhuoltoon.
Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä ilmanvaihtoon liittyen, laita meille viestiä: kiinteistohuolto@reijus.fi